Ondanks honderden bezwaarschriften van omwonenden, heeft het bestuur van stadsdeel Zuid in april 2015 besloten tot de aanleg van het project Westlandwells. Dit betreft 3 permanente witte betonnen constructies verspreid over een lengte van circa 800 meter. Dit beton heeft overdag geen functie, ’s nachts dienen de platen en balken als metershoge projectieschermen. Hiertoe worden 3 projectormasten geplaatst. Iedere nacht van het invallen van de avond tot en met het ochtendgloren, minstens 10 jaar lang, wordt er een video gedraaid van spattend water.
“Westlandwells is een verrijking voor de openbare ruimte van de buurt”, alsdus stadsdeelvoorzitter en portefueille houder Sebastiaan Capel op een bijeenkomst aangevraagd door omwonenden die van niets wisten, anders dan van de heimachines en betonwagens buiten hun slaapkamerraam in december 2014.
Er wordt meer dan 150.000 euro uitgegeven aan dit project.
Volg ons op Twitter onder @debockstrook en geef uw reactie.

Amsterdam, 13 april 2015
Tot onze niet geringe verbazing gaat het Stadsdeel Zuid gewoon door met haar initiatief om het kunstwerk WEstLAndWElls te gaan plaatsen op de Theophile de Bockstrook.
Op 10 februari is er een discussiebijeenkomst geweest met omwonenden en op 9 april ontving de hele buurt een brief in de bus gedateerd op 2 april van Justine Ros, Gebiedsmanager Oud-Zuid.
Wij hebben als verontruste bewoners in december ‘14 een enquête gehouden onder de omwonenden van de Theophile de Bockstrook nadat er plotseling heistellingen in onze groenstrook stonden die de gewapend betonnen funderingen voor het ‘kunstwerk’ gingen plaatsen.
Het Stadsdeel Zuid geeft zelf aan in het verslag van de bewonersbijeenkomst van 10 februari dat de buurt zich overvallen voelde door de start van de werkzaamheden in december. Vrijwel niemand in de buurt wist hiervan en er is zeer slecht en gebrekkig met de buurt gecommuniceerd door het stadsdeel.
Dankzij onze interventie is de bouw toen per direct stilgelegd en is er nu besloten om de locatie van een deel van het kunstwerk ‘De Waterval’ te verplaatsen. Maar dat is niet wat de buurt wil.
Graag brengen wij iedereen nogmaals de uitslag van de onder de omwonenden gehouden enquête onder de aandacht:
Er kwamen 335 reacties binnen op de enquête waarin is gevraagd: Bent u Voor of Tegen Westlandwells?
Voor 9 = 3%
Tegen 321 = 96%
Blanco 5 = 1%
In het verslag van 10 februari, in de brief van 2 april, noch in de ‘Voordracht voor de vergadering van het dagelijks bestuur van het stadsdeel voor de behandeling van Agendapunt A0 op 10 maart (goedkeuring van het kunstwerk)’, wordt met een woord gerept over de uitslag van deze enquête en de vrijwel unaniem geuite reactie van de omwonenden dat zij tegen de plaatsing van het kunstwerk in onze groenstrook zijn.
Wij stellen vast dat het stadsdeel de werkelijkheid geweld aandoet, dat zij de gang van zaken manipuleert met hun verslaglegging die vol staan met onwaarheden en dat hun informatieverstrekking zeer gekleurd is zodat zij hun plannen kunnen doordrukken.
Bovendien blijft de locatie van de ‘Bron’ gehandhaafd. In deze lastige en drukke fietsbocht zijn al meerdere ongelukken gebeurd met ernstig letsel. Wij waarschuwen het stadsdeel nu op voorhand voor de afleiding van de concentratie op het fietsverkeer in deze lastige bocht die de plaatsing van de ‘Bron’ bij fietsers zal veroorzaken. Op het moment dat, na plaatsing van het kunstwerk, daar onverhoopt een ongeval met letsel zal plaatsvinden als gevolg van de afleiding door het ‘lichtkunstwerk’, mag het Stadsdeel daarvoor verantwoordelijk worden gehouden.
Op 10 december is er een gesprek op het Jacob Marisplein nr. 26 geweest tussen de verontruste buurtbewoners en:
Rob van Dugteren, woordvoerder stadsdeelbestuur
Marit van Muijen, advocaat van stadsdeel Zuid
Liesbeth Ottes, gebiedsmanager a.i. voor de Hoofddorppleinbuurt
Tijdens een wandeling naar de betreffende locaties heeft ook mevrouw Van Muijen gezien en beaamd dat de verkeerssituatie rond de ‘Bron’ gevaarlijk is.
De buurt maakt bezwaar tegen het besluit van het bestuur van Stadsdeel Zuid om een opnieuw een omgevingsvergunning aan te vragen.
Het lijkt er dus sterk op dat het Stadsdeel een driedelig betonnen ‘kunstwerk’ laat plaatsen in onze leefomgeving terwijl 96% van de bewoners die op de enquête hebben gereageerd zich daarover negatief hebben uitgelaten. Het Stadsdeel negeert deze uitslag botweg en zwijgt het categorisch dood in haar verslaglegging en de communicatie met de buurt. Dit is onbegrijpelijk en volslagen ondemocratisch (de voorzitter van Stadsdeel Zuid is Sebastiaan Capel van Democraten’66!).
Hoogachtend, namens 321 omwonenden van de Theophile de Bockstrook die tegen plaatsing van het kunstwerk zijn,
Ries Vriend
Richard Posma
Paul Bruggink
Paul Kalker
Jannie de Weerd
Hayke van Dommelen