Stadsdeel Zuid heeft in september een onderzoek laten doen naar de verlichting van Westland Wells. De Partij van de Ouderen heeft een onafhankelijke expert dit lichtonderzoek laten nakijken.
De onafhankelijke expert ziet mogelijke gezondheidsproblemen in sommige van de lichteffecten van Westland Wells. Deze effecten vallen buiten de kaders van het lichtonderzoek. Deze knippereffecten kunnen echter wel onderzocht en gemeten worden.
Het lichtonderzoek van het stadsdeel omvat geen metingen naar stroboscopische effecten en knipperen. Dat is door de expert zo verklaard. Dit is al een tijdje bekend bij het stadsdeelbestuur. Op AT5 wordt door de stadsdeelvoorzitter desondanks verklaard, dat lichteffecten die epilepsie kunnen veroorzaken, niet aan de orde zouden zijn.
Om gezondheidsproblemen bij bewoners en dieren te voorkomen, roept de Partij voor de Ouderen het stadsdeelbestuur op om alsnog dergelijk onderzoek uit te laten voeren.
De bewoners zeggen hierover: Veel dank aan de Partij van de Ouderen. Zij hebben een belangrijke conclusie getrokken. Er zijn schriftelijke vragen gesteld aan het algemeen bestuur van het stadsdeel. Wij vinden het vervelend dat hierop nog geen reactie is gegeven.
Voor bewoners is het uitzicht over de groenstrook nou net het fijne van je woning of appartement. De gezondheidsrisico’s die de Partij van de Ouderen zo grondig opsomt zijn nog niet uitgesloten. Dat voelt niet leuk.
We zijn toch geen proefkonijn? Het gaat om jarenlange blootstelling.
Fractievoorzitter Yuen Keong Ng in Stadsdeel Zuid, van De Partij van de Ouderen, is zelf ook expert op het gebied van verlichting. Hij geeft de volgende aanvullende verklaring:
“Waar sommige mensen last van hebben is het knipperen van de lichtbron. Dit gebeurt vaak met een frequentie van 50-100 Hz. Mensen die last hebben van epilepsie zullen dit veel sneller ergerlijk vinden dan andere mensen. Maar als je lang in dit licht zit te werken kun je last van hoofdpijn krijgen. In dat geval moet je aantonen dat het licht van de lichtbron knippert. Dit kun je niet uitsluiten op basis van het rapport waar het bestuur van het stadsdeel naar verwijst in haar vergunning.
Als er sprake is van een knipperende lichtbron dan kan dit in combinatie van reflectie op een niet volledig glad oppervlak en het het vertraagd aanbieden van beeldjes aanleiding geven tot zweving of interferentie.
Bij zweving kun je maken krijgen met een frequentie die lager is dan de knipperfrequentie, die daardoor binnen het epileptisch gevoelige gebied kan komen te liggen. Interferentie doet iets soortgelijks maar dan met pieken en dalen. Dit aspect had ik niet opgenomen in mijn schriftelijke vragen omdat dit de aanwezigheid van een knipperende lichtbron vereist en daarvan weet ik niet of die gebruikt wordt. Op basis van het rapport van het stadsdeel kan dit niet worden uitgesloten. Daar heb je een meting voor nodig.
Extra info over knipperen kun je ook hier lezen:
http://www.olino.org/articles/2010/03/09/het-knipperen-van-lampen/
De kracht van het lichtschijnsel dat bij omwonenden van de Théophile de Bockstraat de kamer binnenkomt is laag en binnen de normen zoals vermeld in het rapport. Hier kun je weinig bezwaar tegen maken, behalve als je graag uit het raam kijkt want dan kan het licht wel degelijk storend zijn.
Als het gebruikte licht blauw/wit is dan kun je mogelijk wel problemen verwachten voor de dieren die zich in de buurt van dit licht ophouden. Het kan mogelijk hun nachtritme verstoren. Hoe dit precies uitpakt voor de dieren en de buurtbewoners weet ik niet, want ik ben geen bioloog en weet daar te weinig van af. Het stadsdeelbestuur zou hier wel een professionele meting naar kunnen laten doen. Dat is tot nu toe niet gedaan.
Het lichtonderzoek dat het stadsdeel heeft laten doen gaat uit van de algemene door de NSVV uitgegeven lichthinder-richtlijnen. Het onderzoek gaat uit van een theoretische benadering die altijd wel aan te raden is als ondersteuning van eventuele metingen die erop zouden kunnen volgen. De herleidingen die vervolgens gedaan zijn lijken OK volgens de onafhankelijke lichtexpert die de Partij van de Ouderen heeft geraadpleegd; deze zijn volgens de NSVV richtlijnen. De NSVV richtlijnen gaan echter niet over knipperen en stroboscopische effecten.
Mensen die werken onder verlichting die meer dan 35% modulatiediepte heeft, kunnen van dergelijke lichteffecten last ondervinden. Nu is het bij het licht van kunstobject WestlandWells niet zo dat dat de hoofdverlichting is waaronder mensen werken. Echter er zijn gevallen bekend van klachten van verkeersdeelnemers, over het knipperen van remlichten van auto’s. Ik ben van mening dat er eventueel gevaar voor verkeersdeelnemers kan zijn, indien er in WestlandWells een knipperende lamp wordt toegepast met een modulatiediepte die groter is dan 35%. Dan kunnen verkeersdeelnemers er last van hebben. Deze vraag is heb ik niet meegenomen in de schriftelijke vragen aan het stadsdeel, maar is vanuit het oogpunt van verkeersveiligheid wel relevant.
Tot slot als u zich mocht afvragen hoe ik zoveel over licht weet? In 2010 heb ik bij led-verlichting die ik met een groep mensen maak en verkoop als eis gesteld dat het knipperen van het licht tot een minimum beperkt moet worden. Mijn kennis van licht heb ik weer van mijn specialisatie in de sterrenkunde.
Wij waren er als bedrijf te vroeg mee, want het merendeel van de bedrijven kiest op basis van laagste prijs en niet op basis van gedrag van de lamp. Niet knipperende led-lampen zijn duurder in materiaalkosten. Gelukkig zien we nu een lichte kentering op de markt plaatsvinden.”
Yuen Keong Ng, fractievoorzitter Partij van de Ouderen in
bestuurscommissie Stadsdeel Amsterdam Zuid
fractie@pvdobczuid.nl